מהו ניתוח אף כושל?

כאן יש מקום להבדיל מבחינה רפואית בין שתי תופעות השונות אחת מהשנייה במידה מהותית:

1. תופעה ראשונה:

תיקון פשוט של ניתוח אף ראשוני. כמו בכל ניתוח פלסטי גם בניתוחי אף מקובל ש- 10% מהמנותחים יצטרכו לעבור תיקון כל שהוא על מנת להגיע לתוצאות מושלמות. תיקון זה אינו נובע מליקוי בטכניקה הניתוחית של המנתח ואינו נגרם עקב חוסר ניסיון  או מיומנות נמוכה. מדובר בבליטות סחוס קטנות, אי סדירות של העצם בגב האף או פגמים קלים בסימטריה של קצה האף או הנחיריים. מנתח אף מנוסה מסיים ניתוח כאשר התוצאה מושלמת.

הפגמים אשר תוארו לעיל אינם נראים בסוף הניתוח אלא מתפתחים בחודשים שלאחר מכן, בד"כ עקב שוני ברמת ההצטלקות הפנימית אצל מנותחים שונים. בחלוף 6 חודשים או מעט יותר אצל מנותחים מסוימים האף מגיע לצורתו הסופית ואז ניתן להחליט על תיקון קטן, פעולה שהיא פשוטה וקלה בהרבה מניתוח הראשוני. פעול זו מתבצע, ע"י המנתח הראשוני ללא עלות נוספת ורק תמורת תשלום מסוים לביה"ח ולמרדים.

 

2. תופעה שנייה:

מצב שבו קיים באף נזק מבני רציני, המופיע בעקבות כריתת יתר של סחוסים, ביצוע פעולות אסימטריות , הורדה מוגזמת של עצמות גב האף. הגורם לפגיעה במבנה הנחיריים ופגיעה קשה בדרכי הנשימה. האף בנוי משלד של עצם (בחלקו העליון) וסחוסים (2/3 התחתונים). שלמות וסימטריה של שלד זה הן בעלת חשיבות עילאית בקבלת תוצאה טובה של ניתוח אף ראשוני. במידה והרמוניה זו נפגעת, הנזק שנוצר הוא כה גדול ושונה במידה מהותית מהשנויים שתיארתי קודם שמחייבים תיקון קטן.נזק מסוג זה עלול להתבטא במגוון צורות כמו שקעים קשים בצידי האף, אסימטריה של עצמות האף חוסר הגדרה של קצה האף( קצה מאוד מעוגל או מאוד נופל), התמוטטות של סחוס  ה- tip וקבלת אסימטריה של קצה האף ועוד. אי לכך, תיקון של תוצאה כזאת מחייב שיטות ניתוח מורכבות בהרבה היות והאנטומיה הבסיסית של האף השתנתה בעקבות הניתוח הראשוני הכושל ויש קודם כל צורך לשחזר אותה. בשיטות שונות של השתלות סחוס או טכניקות תפירה מורכבות, פעולות אלו קשות במיוחד היות והשינויים הפנימיים אינם ידועים. ברוב המקרים, אין שום נתונים על הפעולות שבצע המנתח הראשוני באף. אי לכך, תיקון ניתוח בהתאם לאנטומיה הרגילה של האף בלתי אפשרית. בנוסף היות והניתוח הראשוני הסתיים בתוצאה כה גרועה סביר להניח שהפעולה בוצעה שלא בהתאם לסטנדרטים מקובלים וחלקים שלמים של המבנה הטבעי של האף הוצאו, שונו או הושחתו.

כאן טמונה הסיבה למה תיקונים אלה חייבים להתבצע רק ע"י מנותחים מאוד מנוסים ומיומנים לסוג זה של ניתוחים .מהלך ניתוח כזה שונה מהותית מניתוח אף ראשוני. בתיקון אף כושל המנתח כאילו מגשש באפלה היות ואינו יודע את הנזק שנגרם לשלד הפנימי של האף.
המנתח במצב זה חייב להיות מוכן וערוך עם כל שיטות השחזור הקימות ולהשתמש בכל שיטה בהתאם לנזק המתגלה תוך כדי הניתוח.
במילים אחרות הסיבה לתוצאה הגרועה מתגלה רק תוך כדי הניתוח בזמן הניסיון לשחזור מחודש של האנטומיה הבסיסית מנתח כזה חייב לתת מידית פתרון שאינו סטנדרטי שלא במסגרת הטכניקות הרגילות של ניתוח אף ראשוני.
מכל האמור לעיל ניתן להבין שמדובר בניתוח מיוחד המתבצע בהתאמה אישית גבוהה וחייב להתבצע רק ע"י מנתח הבקיא בכל השיטות אשר מתאימות למצב המתגלה במהלך הניתוח ניתוחים אלה נמשכים זמן רב מהרגיל וזו גם הסיבה למחירם הגבוה.

צפו בפרק על ניתוח אף כושל בתוכנית The New Selfie

מיהו מומחה לתיקון ניתוח אף?

לא כל רופא מנתח פלסטי או רופא א.א.ג המכריז על עצמו כמומחה לניתוחי אף כושלים הוא באמת כזה. במקרה זה חובה על המועמד לתיקון ניתוח אף כושל יבדוק ולהתעניין פי כמה אודות המנתח שבחר. המועמד המתאים הוא רופא מנוסה ביותר, אשר ביצע אלפי ניתוחים אף  אסתטיים –בנקודה זו רצוי לקבל הוכחות. רופא כזה חייב להיות מיומן בכל השיטות השחזור השונות הכוללות השתלות סחוס למיניהן ותיקון מורכב של דרכי נשימה עקב מורכבותם הרבה של ניתוחים אלה ונדירותם יש בארץ מנתחים בודדים העונים על הקריטריונים הנ"ל ואשר להם ניסיון ויכולת מספקים לביצוע ניתוחים אלה.

במידה וניתוחים מתקנים מבוצעים ע"י מנתחים לא מנוסים או לא מיומנים התוצאה שתתקבל תהיה גרועה בהרבה.

צפו בראיון של ד"ר רוני מוסקונה על ניתוח תיקון אף מניתוח אף כושל

גלריית תמונות – תיקון ניתוח אף כושל