גניקומסטיה, הינה תופעה גברית בלבד כאשר החזה הגברי משתנה, גדל ובמקרים קשים עשוי להיראות כמו חזה נשי. התופעה מתחילה מגיל צעיר ובחלק קטן מהמקרים קיימת בעיה אנדוקרינולוגית הדורשת בירור רפואי. הגדלת שדיים אצל גברים (גניקומסטיה) היא תופעה ידועה בגיל ההתבגרות, אך בדרך כלל התופעה נעלמת עם סיום ההתבגרות. אצל חלק מהגברים נותרות במקום רקמת שד ורקמת שומן היוצרות חזה מוגדל שבמקרים קיצוניים דומה לחזה נשי. צמיחת חזה נשי בקרב נערים וגברים, המכונה גניקומסטיה, גורמת לדימוי עצמי נמוך ולהתמודדויות חברתיות לא נעימות. במקרים בהם התופעה אינה חולפת מעצמה, ניתן לבצע ניתוח הקטנת חזה לגבר כדי להיפטר מעודפים אלה.
ניתן לבצע ניתוח גניקומסטיה לגברים בריאים מעל גיל 18, ניתן לנתח ילדים בגילאי 12-17 שנים אשר עברו בירור אנדוקרינולוגי אשר תוצאותיו תקינות. כמו כן, רצוי שניתוח זה יבוצע אצל מנתח פלסטי מומחה בתחום. ברוב המקרים הסיבה להופעת גניקומסטיה אינה ידועה והתופעה אינה קשורה למחלה כל שהיא. באחוז קטן של המקרים מדובר בבעיה אנדוקרינית עם שינויים הורמונליים הניתנים לטיפול. לכן, במידה ומדובר בחזה גברי גדול בגיליאים שמתחת ל-18 רצוי לעבור בירור אנדוקריני.
איזה סוגים של גניקומסטיה קיימים?
ניתן לחלק את המטופלים לשלוש קבוצות עיקריות:
גניקומסטיה קלה דרגה 1 – מתבטאת רק בהתפתחות יתר של בלוטת השד. בבדיקה נראית בליטה באזור שמאחורי הפטמה כאשר שאר דופן החזה תקין.
גניקומסטיה בינונית דרגה 2 – אזור הפטמה דומה למקרה הראשון אבל בכל דופן החזה רקמת השומן מעובה מאוד ומקנה לאזור החזה מראה נשי.
גניקומסטיה קשה דרגה 3 – כוללת את שתי התופעות הראשונות ובנוסף אזור השד הגברי מתאפיין בעודף עור ניכר כך שנוצרת נפילה כמו בשד של אישה.
מהי המטרה אליה שואפים בניתוח להקטנת חזה לגבר?
מטרת ניתוח גניקומסטיה היא ליצור חזה גברי שטוח, מתוח וחלק במטרה להיפטר מתחושת דימוי עצמי נמוך וחוסר נוחות שנגרמת כתוצאה מחזה גברי גדול מדי.
תכנון ניתוח
לפני כל הליך כירורגי אסתטי תתקיים התייעצות עם רופאי המרפאה המומחים בתחום, הרופא ידגיש כי מדובר בניתוח להשגת שיפור אסתטי בו אין ערובה להשגת התוצאה המקווה במלואה.
הרופא המנתח יסביר, ששיפור המראה האסתטי לא יגרום לשיפור מהותי בתחומים אחרים בחייו, ואין לתלות בניתוח ציפיות לשינוי דרסטי באיכות החיים . בשיחת ההתייעצות הראשונית, כאשר יוסבר על מהלך ניתוח גניקומסטיה וסיבוכיו האפשריים, על המטופל לדווח על מצבו הבריאותי, ניתוחים קודמים, נטילת תרופות ורגישות לתרופות ועישון.
ניתוח גניקומסטיה
ניתוח הקטנת חזה לגברים, כולל תמיד כריתה של בלוטת השד מאחורי הפטמה המתבצעת דרך פתח גבול העטרה התחתון. במקרה שיש עודפי שומן בדופן החזה (דרגה 2 או 3), יש צורך לבצע שאיבת שומן שאיבת השומן מתבצעת דרך פתח של 2 מ"מ בדופן החזה ומטרתה להיפטר מעודפי השומן בחזה מסביב לפטמה. ניתוח גניקומסטיה עלול להיות מלווה בכאב בימים שלאחריו ובשטפי דם ונפיחות ניכרים. כדורי אופטלגין כל 6 שעות, וכן אקמול, עשויים לשכך את הכאבים כליל, בימים שאחר הניתוח. מדובר בניתוח בהרדמה מקומית או כללית , אשר אינו דורש אשפוז.
מהלך הניתוח
גניקומסטיה קלה – מבצעים חתך בהיקף הפטמה התחתון ומשם מפרידים ומוציאים את בלוטת השד.
גניקומסטיה בינונית – פרט לפעולה הראשונה יש צורך בשאיבת שומן של כל דופן החזה בהתאם להצטברות השומן האופיינית לכל מקרה בצורה שונה. גם כאן החתך הניתוחי דומה לקודם והניתוח פשוט וקצר יחסית. בסיום הניתוח ניתן להשתחרר מבי"ח אחרי מס' שעות עם חבישת לחץ כמו בשאר מקרי שאיבת שומן.
גניקומסטיה קשה – נעשות שתי הפעולות שתיארנו במקרים הקודמים אבל בנוסף מתבצעת הוצאה ניכרת של עור כמו במקרים של הרמת חזה. כאן כבר קיימות שיטות שונות להוצאת עור, בחלקן עם צלקות נרחבות.
הניתוח שאנו מבצעים בשיטה ייחודית נותן תוצאות מצוינות עם צלקות מינימאליות, בהיקף הפטמה בלבד. אנו מבצעים ניתוח זה שנים רבות בשביעות רצון גבוהה של המטופלים.
סיבוכים אפשריים
כמו כל ניתוח, גם בניתוח גניקומסטיה קיים סיכוי למספר סיבוכים:
תופעות הלוואי משתנות לפי סוג הניתוח ורמת הגניקומסטיה.
דימום– שטפי דם כ- 3% -1 מכלל הניתוחים המבוצעים (יותר שכיח בשאיבות שומן).
אסימטריה– סיבוך נדיר אך אופייני יותר במטופלים שמבנה החזה שלהם טרם הניתוח היה אסימטרי.
נמק של הפטמה או העור – מצב זה נדיר וקשור יותר לביצוע ניתוחי גניקומסטיה דרגה 3.
אי סדירות פני השטח לאחר שאיבה
ירידה בתחושה– שינויים תחושתיים באזור הפטמה. יתכן מצב של חוסר תחושה באזור הפטמה, אשר ברוב המקרים תשוב לקדמותה כשנה לאחר הניתוח. במיעוט המקרים התחושה אובדת כליל ובחלק קטן אחר של המקרים, התחושה תהיה עוד יותר מוגברת.
דלקת או זיהום– זיהום בפצע הניתוחי מופיע ב 2% מכלל הניתוחים.
צלקות עבות ובולטות – תלוי בתכונות העור של המנותח קשה מאוד לצפייה מראש.במקרים של גניקומסטיה בדרגה 3, הצלקת סביב הפטמה עשויה להיות בולטת ונוקשה ולעיתים מחייבת תיקון.
שקיעת הפטמה והעטרה – יצירת מצב דמוי "צלחת הפוכה". סיבוך זה הופך להיות יותר שכיח כאשר מעוניינים בכריתה גדולה מדי ובאופן לא שמרני.
ההחלמה מניתוח הקטנת החזה הגברי
ההרדמה בניתוח הגניקומסטיה הינה הרדמה מלאה לרוב, למרות שניתן לבצע את הניתוח גם בהרדמה מקומית, במידה ויש צורך כזה.
ההחלמה נגזרת משיטת הניתוח. ברוב המקרים לאחר ניתוח הקטנת שדיים גברי, יש ללבוש גופיית לחץ הדומה למחוך למשך מספר שבועות, על מנת לזרז את תהליך הריפוי ולמנוע הצטברות נוזלים והפרשות באזור המנותח. רמת הכאב מניתוח הקטנת חזה לגבר נמוכה לרוב והחזרה לפעילות רגילה נעשית בהדרגה ובתוך ימים ספורים. החזרה לפעילות ספורטיבית לוקחת מעט יותר זמן. חשוב לדעת ולהבין כי המראה הסופי של אזור הניתוח יתעצב רק כעבור מספר חודשים כאשר הצלקות יגלידו והאזור יחלים לגמרי.
צלקות
כאמור, מיקום הצלקות תלוי בסוג הניתוח. בניתוחי שאיבת שומן, הצלקות קטנות מ- 0.5 ס"מ וממוקמות באזור בית השחי ובקו העטרה – עור. בניתוחים בינוניים, לרוב נוצרות צלקות בגבול עטרה תחתון.
בניתוחים גדולים יותר – עם הרמת עור, מיקום הצלקות משתנות בהתאם לצורך הכירורגי והאסתטי.
שאלות ותשובות לפני ניתוח גניקומסטיה
עליך לפנות לרופא מומחה בכירורגיית שד, בגיל צעיר, הרופא יפנה אותך לבדיקות הדמיה של השד: אולטרה סאונד וממוגרפיה, בעיקר בגיל 40, על מנת לשלול גידול סרטני בשד.
יש להתייעץ עם מומחה באנדוקרינולוגיה, על מנת לשלול או לאשר הפרעה באיזון ההורמונאלי. הרופא יפנה אותך לבצע בדיקת דם הכוללת פרופיל הורמונאלי.
כאמור, כאשר אין מדובר בתופעת לוואי של מחלה או טיפול תרופתי, במקרים רבים גניקומסטיה על רקע של שינויים הורמונאליים, חולפת ללא כל טיפול. אולם לעיתים גניקומסטיה מלווה בכאבים ו/או בהפרשה מהפטמות וכמו כן המראה של שדיים נפוחים ונשיים, גורם למבוכה רבה ולפגיעה בביטחון העצמי.
חשוב לציין, כי תוצאות ניתוח לתיקון חזה לגבר, נשמרות לטווח ארוך ופעמים רבות לצמיתות. גורמים שעלולים בעתיד לפגוע בתוצאות הם: השמנה, נטילת תרופות או מחלות בעלות השפעה על האיזון ההורמונאלי.
הקטנת חזה לגבר איננה מתאימה לגברים הסובלים מהשמנת יתר קיצונית. בקבוצת אוכלוסייה זו, למשקל יש השפעה על גודל השדיים ולכן ירידה במשקל יכולה לסייע להם לפתרון הבעיה. לעוסקים בפיתוח הגוף וצורכים סטרואידים אנאבוליים. למי שצורך אלכוהול וסמים. למעשנים כבדים שאינם מסוגלים להפסיק לעשן כחודש ימים לפני ואחרי ניתוח גניקומסטיה.
גניקומסטיה מופיעה אצל נערים מתבגרים באופן טבעי עם תחילת שלב ההתבגרות המינית, בסביבות גיל 13, אשר חולפת לאחר זמן קצר. בהתאם לכך, בגילאים אלה לא מומלץ להתחיל מהלך טיפולי ויש לתת לתופעה לחלוף מעצמה. החל מגיל 16-18 כבר ניתן לזהות האם מדובר במצב קבוע שלא צפוי לחלוף. רק בשלב זה, לאחר שהרופא המטפל בודק את הדברים לעומקם ניתן לקבל החלטה לניתוח לתיקון הגניקומסטיה.
בכל אופן מתחת לגיל 18 יש צורך בבירור אנדוקריני
תיתכן ירידה בתחושה באזור התפר או הפטמה.
תיתכן רגישות יתר באזור התפר או הפטמה.
תהליך ההחלמה והצפי לתוצאה הסופית, משתנים בין מטופל למטופל ועשויים להימשך מספר חודשים, יחד עם זאת, ניתן לראות מבעד לבגדים את השיפור המיידי. לאחר שיחלפו הכאבים והנפיחות, החזה שלך יחזור להיראות שטוח וגברי. תוכל ללכת זקוף, מבלי לחשוש ממבטים ומהערות פוגעניות. השינוי יוביל לשיפור בביטחון העצמי שלך וכן בפאן החברתי והאינטימי.